Cartoonist Lars Vilks die profeet Mohammed als hond afbeeldde komt om bij zwaar verkeersongeluk

De Zweedse cartoonist Lars Vilks, die werd bedreigd omdat hij spottende prenten tekende van de profeet Mohammed, is omgekomen bij een ernstig verkeersongeval. Ook de twee agenten die Vilks bewaakten, kwamen daarbij om het leven.

Het ongeval vond plaats op een drukke tweebaansweg in de Zweedse plaats Markaryd. Om nog onduidelijke reden kwam de auto van Vilks aan de verkeerde kant van de weg terecht. Daar botste de wagen op een vrachtauto. Beide voertuigen vlogen door de hevige klap in brand.

In de auto lieten alle drie inzittenden het leven. De chauffeur van de truck werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Zodra zijn toestand het toelaat, zal hij ondervraagd worden.

,,Op het eerste gezicht lijkt dit een ongeval. Maar het onderzoek zit nog in een heel vroeg stadium, criminele motieven kunnen we daarom nog niet helemaal uitsluiten”, aldus de politie.

Vilks werd jarenlang bedreigd vanuit de hoek van radicale moslims nadat hij in 2007 de profeet Mohammed als hond afbeeldde. Toenmalig IS-leider Abu Omar al-Baghdadi plaatste een premie van 100.000 dollar op zijn hoofd voor degene die de Zweedse tekenaar zou ombrengen.

De dreiging werd ook verschillende keren concreet. In 2010 werden in Ierland zeven mensen opgepakt omdat ze een aanslag tegen hem aan het voorbereiden waren. Twee maanden later kreeg hij een kopstoot tijdens een toespraak over vrijheid van meningsuiting.

In 2015 ontsnapte Vilks aan een kogelregen toen gemaskerde mannen het vuur openden tijdens een bijeenkomst in een cultureel centrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Daarbij kwam filmregisseur Finn Nørgaard om het leven. Een maand later ontving de cartoonist een prijs voor zijn moed.

Politiebewaking
Vilks stond vanwege de dreiging onder constante politiebewaking. Op het moment van het fatale ongeval reed er nog een wagen met agenten achter hem aan. [Bron: De Gelderlander]

TPL_BACKTOTOP