Emlakmania Emlak arayanlar icin dogru adres

Zondag, 12 Jul

Laatste Nieuws Oproep aan Turkse, Marokkaanse en Surinaamse gemeenschap: geef bloed

Oproep aan Turkse, Marokkaanse en Surinaamse gemeenschap: geef bloed

Afdrukken PDF
Heb je Turkse, Marokkaanse of Surinaamse wortels, kom dan bloed geven. Die oproep doet bloedbank Sanquin. Want van het cliché dat we allemaal hetzelfde bloed hebben, klopt niets. En daar hebben mensen die regelmatig bloedtransfusies nodig hebben, zoals patiënten met sikkelcelziekte, veel last van. "Soms moet ik dagen wachten totdat er bloed voor mij is."

Wereldwijd zijn er zo'n 350 bloedgroepen, en niet vier zoals vaak wordt gedacht. De belangrijkste bloedgroepen zijn de bekendste: A, B, AB en O.

Maar daarnaast zijn er dus nog vele andere. Als je als patiënt een andere bloedgroep krijgt dan je eigen bloedgroep, kun je daar last van krijgen. Vooral als je vaak bloed nodig hebt. Zoals mensen met de erfelijke bloedziektes sikkelanemie of thalassemie.

Propjes Deze ziekte komt vaak voor bij mensen met een donkere huidskleur. Mensen die eraan lijden hebben veel pijn. Hun bloedcellen vormen vaak propjes. Om deze propjes te laten verdwijnen hebben ze een transfusie nodig, dan kunnen ze er weer even tegen totdat een nieuwe pijnaanval zich aandient.

Om deze mensen goed te helpen heeft Sanquin mensen nodig met dezelfde bloedgroep en dat zijn dus mensen met dezelfde etnische achtergrond.

Dagen wachten Eda Ömür heeft sikkelcelziekte. Zij heeft Turkse roots. Ze is erg blij met de oproep van de bloedbank. Hoe meer mensen van Turkse afkomst zich melden, hoe groter haar kans dat ze steeds passend bloed krijgt. "Soms moet ik dagen wachten in het ziekenhuis totdat er bloed voor mij is. Dat is heel erg moeilijk. Aan de buitenkant zie je niets aan me. Maar van binnen heb ik zo’n pijn." klik hier om bloed donor te worden (aanmelding op de website van bloedbank Sanquin)

Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar

busy