Oproep aan senioren: beweeg mee met GALM of Sociaal Vitaal!

Baarnaars in de leeftijd van 60 tot en met 80 jaar kunnen vanaf november ervaren hoe gezond en gezellig het is om samen in beweging te zijn. De stichting Sport en Bewegen Senioren Baarn (SBSB) biedt dan namelijk de programma’s GALM en Sociaal Vitaal aan.

De stichting en de gemeente roepen vooral senioren die nog niet sportief actief zijn, waaronder mensen met een chronische aandoening, op om mee te doen. Juist zij zullen zich door meer te bewegen beter gaan voelen. Voorafgaand aan de programma's kunnen deelnemers een vrijblijvende fitheidtest doen.

Projecten voor 60-70 jaar en 71-80 jaar
De programma's zijn ingericht op leeftijdsgroepen: 60-70 jarigen wordt gevraagd om mee te doen met GALM en de 71-80 jarigen krijgen een uitnodiging voor Sociaal Vitaal. Als de 71-80 jarigen niet schriftelijk reageren, dan komt in de week van 11-15 oktober een medewerker van het programma langs aan de deur. In beide projecten staan gezond bewegen en gezelligheid voorop. De leeftijdsgrenzen zijn niet hard: als een deelnemer een buurman/vrouw, echtgeno(o)t(e) of vriend(in) mee wil nemen die ouder of jonger is, dan kan dat altijd.

GALM
Het GALM-project is bij velen in Baarn al bekend. Het betekent Groninger Actief Leven Model en is een manier om 60-plussers die niet (meer) sportief actief zijn aan het sporten te krijgen. De GALM-groepen sporten in Sportcentrum De Trits of in één van de andere sportzalen in Baarn. De fitheidstest voor GALM is op 13 november in De Trits.

Sociaal Vitaal
Het Sociaal Vitaal-project is een beweeg- en gezondheidsproject voor 71-80 jarigen die aan hun fitheid, gezondheid, sociale contacten en vitaliteit willen werken. Het programma bestaat naast bewegingsles ook uit voorlichting over verwante onderwerpen zoals gezonde voeding, medicijngebruik, verbeteren van de stemming en ontspannen. De Sociaal Vitaal-groepen komen bijeen in het gebouw van speeltuinvereniging Oosterkwartier (Baarn-Oost) en het clubgebouw van de Baarnse Mixed Hockey Vereniging (Baarn-West). De fitheidstest voor Sociaal Vitaal is op 6 november in het gebouw van speeltuinvereniging Oosterkwartier, Dahliastraat 16.

Gezelligheid
De kracht van het programma is dat het in de groepen erg gezellig is. Tijdens het sporten zorgt de leiding voor een goede sfeer en na het sporten is er gelegenheid voor gezamenlijk koffie en thee drinken. De ervaring leert dat een aantal leden van sportgroepen ook buiten de wekelijkse sportuurtjes met elkaar afspreken. Plezier en gezond bewegen gaan goed samen.

Deskundige leiding
Zowel bij de fitheidtest als tijdens de beweeglessen is deskundige leiding aanwezig. Bij de fitheidtest worden kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen gemeten. Er is een fysiotherapeut of arts aanwezig die na het intakegesprek eventueel geraadpleegd kan worden. Met de resultaten van de test kunnen de deelnemers starten met sporten op een verantwoord niveau. Bovendien kunnen de deelnemers aan de hand van de test hun eigen conditieverbetering zien aan het einde van het beweegprogramma.

Veelzijdige deskundigheid
Bij de twee projecten zijn verschillende organisaties betrokken die allemaal hun eigen deskundigheid inbrengen. De projecten worden mede mogelijk gemaakt door: de gemeente Baarn, SBSB, Stichting Welzijn Baarn, Welzin en de Seniorenraad.

Meer informatie
Mocht u meer informatie willen over de programma’s, dan kunt u voor GALM contact opnemen met medewerker beleidsontwikkeling sociaal domein P.J. Brandjes via telefoon (035) 54 81 791 of 06-18 20 57 46 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als u meer informatie wilt over het programma Sociaal Vitaal, neemt u dan contact op met Joke Roodzant van Stichting Welzijn Baarn. Zij is bereikbaar op telefoonnummer 06-13 31 81 88 (maandag en donderdag) of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

TPL_BACKTOTOP