Emlakmania Emlak arayanlar icin dogru adres

Zondag, 24 Jun

Gemeente Baarn Helft nieuwkomers slaagt niet voor inburgeringsexamen

Helft nieuwkomers slaagt niet voor inburgeringsexamen

Afdrukken PDF
Het aantal inburgeraars dat slaagt voor het examen valt tegen en dat zorgt voor een politiek probleem. VVD en PvdA liggen in de clinch over wat er moet gebeuren met de vele mensen die hun papiertje niet halen.

Verantwoordelijk minister Asscher (Sociale Zaken) meldt dat momenteel de helft van de inburgeraars het examen binnen de gestelde termijn haalt. Volgens de PvdA-bewindsman moeten er maatregelen genomen worden om dit te verbeteren, zoals betere informatievoorziening aan de cursisten.

Sinds 2013 moeten inburgeraars zelf de voorbereiding voor hun examen regelen. Ze kunnen bijvoorbeeld een lening afsluiten om daarmee lessen in te kopen. In totaal hebben ze drie jaar om hun examen te halen. De eerste groep uit 2013 had nu dus klaar moeten zijn, maar slechts de helft is dat gelukt.

VVD en PvdA voeren achter de schermen een felle discussie over wat er moet gebeuren met de mensen die na drie jaar nog geen papiertje hebben gehaald. De liberalen willen, zoals in het regeerakkoord is afgesproken, dat die hun verblijfsvergunning verliezen. Asscher onderhandelt daar nog over, het zou ingaan tegen verdragen.

De PvdA vindt dat eerst de inburgering beter moet. Lessen zouden bijvoorbeeld makkelijker beschikbaar moeten komen. „Voordat je zo’n sanctie als het afpakken van de verblijfsvergunning neemt, moet je wel zorgen dat de inburgering toegankelijk is voor iedereen”, zegt Kamerlid Marcouch. De VVD zint die opstelling niets.

Het CDA staat op hetzelfde standpunt als de liberalen. „Wie echt niet wil inburgeren, moet zijn vergunning verliezen”, zegt Kamerlid Heerma. Hij wijst erop dat de VVD eerder al stoer deed over de afspraak dat mensen hun vergunning zouden verliezen als ze hun examen niet halen. „Maar dat lijkt in de praktijk nog niet geregeld.” [Bron: Telegraaf]
Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar

busy