Emlakmania Emlak arayanlar icin dogru adres

Zondag, 12 Jul

Economie Ontslaggolf op komst

Ontslaggolf op komst

Afdrukken PDF
Werknemers moeten vanaf volgende week rekening houden met een ontslaggolf. Vooral grotere werkgevers halen hun reorganisatieplannen na 1 juli uit de kast, omdat ontslagvergoedingen door nieuwe regels circa 30 tot 40 procent lager worden.

Volgens arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen kunnen het UWV en de kantonrechter zich opmaken voor een golf aan ontslagaanvragen. „Ik denk dat het UWV en de rechter even de adem inhouden.”

Van Gelderen deed gisteren mee aan het ontslagspreekuur van De Telegraaf, waar ruim 250 vragen van lezers werden beantwoord. Veel mensen wilden weten of zij vóór of na 1 juli moeten instemmen met ontslag.

Dossier
„Als de werkgever de kantonrechtersformule of meer wil betalen, kan dit het moment zijn om akkoord te gaan. Maar als de transitievergoeding wordt geboden, kun je beter tot na 1 juli wachten. De kans dat er dan ontslag wordt verleend, is niet groot als de werkgever je personeelsdossier niet op orde heeft”, aldus de arbeidsrechtadvocaat.

Werknemers van grote bedrijven blijken zowel aanspraak te kunnen maken op een gouden handdruk uit het sociaal plan als op de transitievergoeding. „Maar alleen als de werkgever vergeet de medewerker voor een regeling te laten kiezen. Ook mag het niet gaan om een afspraak waarbij een vakbond betrokken was.” [Bron: Telegraaf]